Biografija

Dr um. IVAN BRKLjAČIĆ, vanredni profesor
Prodekan za nastavu Fakulteta muzičke umetnosti

IVAN BRKLJAČIĆ je rođen 28.02.1977. godine u Beogradu. Diplomirao je 2001. godine na Fakultetu muzičke umetnosti, Odsek za kompoziciju i orkestraciju, u klasi Srđana Hofmana, red. prof. Na istom Fakultetu je 2005. godine, u klasi Zorana Erića, red. prof, završio magistarske studije kompozicije, a zatim je 2012. odbranio doktorski umetnički projekat, na temu „Istar“ – ciklus nascentnih muzičkih karikatura za scensko izvođenje u pozorišnom dekoru, rađen pod mentorstvom Srđana Hofmana, red. prof.

Kompozicije Ivana Brkljačića izvođene su mnogo puta u Beogradu i ostalim gradovima Srbije, među kojima se u skorije vreme izdvajaju dva izvođenja. Premijera klavirskog koncerta IT! u Kolarčevoj zadužbini, sa Aleksandrom Šandorovim, Bojanom Suđićem i simfonijskim orkestrom RTS-a, kao i premijerno izvođenje instrumentalnog teatra Istar, u otvorenom ambijentu Kule Nebojša na Kalemegdanu. Takođe, njegova dela izvođena su u Belgiji, Holandiji, Kanadi, Švedskoj, Brazilu, Češkoj Republici, Italiji, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Nemačkoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Francuskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Japanu, Litvaniji i Australiji (2010. kompozicijom Jinx, u izvođenju australijskog Modern Music Ensemble-a i dirigenta Daryl Pratt-a su otvoreni Svetski dani muzike u Sidneju). Po porudžbini je pisao kompozicije za Beogradsku filharmoniju, hor Collegium musicum, evropski projekat MUSMA, festivale Bemus i Belef, slovenačke ansamble Slavko Osterc 4Saxess, trio Pokret, trio Tembr, kvartet Mokranjac, trio Singidunum, ansambl Gradilište, trio Donne di Belgrado, itd. Sarađivao je sa inostranim ansamblima kao što su: Ostravska banda iz Češke republike, Blindman iz Belgije, L’Ensemble Portmanto iz Kanade, itd.

Ivan Brkljačić je komponovao muziku za brojne pozorišne predstave, koje su postavljene na scenama Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta, Bitef teatra, itd, odnosno u pozorištima u Zrenjaninu, Vršcu, Subotici, Banja Luci, Podgorici, Budimpešti i Erlangenu u Nemačkoj.

Brkljačić je autor muzike za celovečernji igrani film Ustanička ulica, u režiji Miroslava Terzića.
Od 1999. godine bio je zaposlen kao profesor muzičkih oblika u Srednjoj muzičkoj školi Mokranjacu Beogradu. Od školske 2005/06. godine radi u zvanju asistenta, zatim od 2010/11. u zvanju docenta, a od 2015/16. u zvanju vanrednog profesora na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Katedri za muzičku teoriju.

Na 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23. i 24. Međunarodnoj tribini kompozitora deluje kao selektor programa. Idejni je tvorac novog koncepta Tribine koji se od 2007. predstavlja novim sloganima: RetrospektivaNove minijatureOdjeci prostora – omaž Ljubici Marić i Vasiliju MokranjcuMuzički teatarU sjaju glasaMuzičko gradilišteIskorak u neobičnoU znaku jubileja nagrade Mokranjac i Muzička kutija.

    Dobitnik je sledećih priznanja:

  •   Mokranjčeva nagrada za 2005. godinu, za kompoziciju Kada se SEDAM  puta digne zavesa, za simfonijski orkestar,
  • Statueta 41. Sofest festivala (2012) za najbolju originalno komponovanu muziku, za film Ustanička ulica,
  • Godišnja nagrada časopisa Muzika klasika, za 2012. godinu, u kategoriji primenjena muzika (za film Ustanička ulica)

Član je Udruženja kompozitora Srbije od 2001. godine.